Menu

Politie

Als politiemedewerker werkt u dagelijks met en voor slachtoffers. Door hen te wijzen op het Schadefonds, kunt u slachtoffers helpen om verder te gaan na het misdrijf. Op deze pagina vindt u alle informatie om slachtoffers door te verwijzen naar het Schadefonds.
Een man zit op het gazon en vertelt zijn verhaal

Over het Schadefonds

Het Schadefonds is er voor slachtoffers van geweldsmisdrijven, die hierdoor ernstige lichamelijke en/of psychische problemen hebben of hebben gehad. Met een eenmalige uitkering geeft het Schadefonds erkenning aan slachtoffers van situaties die nooit hadden mogen gebeuren.

Erkenning geeft kracht

Veel politiemedewerkers voelen zich persoonlijk betrokken bij het leed van slachtoffers. Zo ook Oscar Drost, politiechef van de eenheid Oost-Nederland. Hij ziet dat de erkenning van het Schadefonds slachtoffers verder helpt.
De tegemoetkoming van het Schadefonds geeft erkenning voor wat er is gebeurd en laat zien dat die ander niet zomaar klakkeloos iets kan aanrichten en ermee wegkomt.

Komt een slachtoffer in aanmerking?

Het Schadefonds kan helaas niet alle slachtoffers van geweldsmisdrijven een tegemoetkoming bieden. Wij zijn er speciaal voor slachtoffers met ernstig letsel, die de schade niet op een andere manier vergoed krijgen. Bijvoorbeeld doordat de dader niet bekend is en ook de verzekering de schade niet vergoedt. Via onze quickscan kunt u snel zien of een aanvraag zinvol is.

Om een aanvraag in te dienen hoeft er geen rechtszaak te zijn (geweest), of een veroordeling van een dader. Deze hoeft zelfs niet bekend te zijn. Wij beoordelen of er sprake is van slachtofferschap, niet van daderschap.

Voorlichtingen bij de politie

Onze juridisch behandelaren geven regelmatig voorlichtingen aan professionals. Tijdens een voorlichting komt u meer te weten over ons werk voor slachtoffers. Voor de politie wordt er later dit jaar een online voorlichting gepland. Zodra er een datum bekend is, kunt u zich via deze pagina hiervoor aanmelden.